Mesemondó és rajzverseny


Az Ifjúsági Házban „A nagy mesemondó és a mesekirály” címmel, 2020.09.30-ra meghirdetett mesemondó versenyt, a vírushelyzetre való tekintettel online mesemondó versenyre módosítjuk.

A versenyen továbbra is miskolci általános iskolák tanulói vehetnek részt, három korcsoportban: 1-2. osztály, 3-5. osztály és 6-8. osztály.

Az előadás ideje maximum 5 perc. Minden résztvevő jutalomban részesül.

Jelentkezni az alábbi linken, a mesemondásról készült videófelvétel feltöltésével lehet. https://bit.ly/34VdE0l

A felvételeket nyilvánosságra nem hozzuk, csak a zsűri számára lesznek megtekinthetőek.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. szeptember 30.

A produkciókat október 7-ig, szakmai zsűri értékeli. A nyeremények, jutalmak átvételéről a felkészítő tanároknak értesítést küldünk.

...Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer valahol a nagy Magyarországon, Gömör vármegyében egy gazdaember, akinek 170 évvel ezelőtt született egy Lajos nevű fia. Ez a fiú kitanult és nagyon híres lett a meséiről. El is nevezték mesekirálynak, de olyan is volt, aki öregségére csak Pósa bácsinak hívta. Volt neki egy nagyon jó barátja, egy okos székely ember, Benedek Elek. Neki is nagyon sok mesét köszönhettek a gyerekek, el is nevezték nagy mesemondónak. Történt egyszer, hogy a két jó barát kigondolta, mekkora örömet szereznének a gyerekeknek, ha saját újságjuk lenne. Akkoriban még nem voltak mindenféle újságok, nagyon régen történt, még internet sem volt. Szóval gondoltak egyet és így született meg „Az én újságom” című gyermekfolyóirat. Ebben sok mese és csupa gyerekeknek szóló írás volt. Örültek is a gyerekek, igazi kincsként vigyáztak az újságjukra, ha kaphattak egyet...

Ennek a két embernek sok-sok mesét köszönhettek Ti is. Ezért 15 évvel ezelőtt Benedek Elek születésnapját elnevezték "A magyar népmese napjának”. Ez a nap azóta a mesékről szól és arról, hogy milyen jó dolog mesélni és mesét hallgatni.

Neked is biztos van egy-egy kedvenc meséd a két jóbaráttól. Meséld el nekünk!

Benedek Elek születésnapja 15 éve a magyar népmese napja, ezért szeretnénk, ha szeptember 30-a az Ifjúsági Házban a mesékről szólna. Meseillusztrációs rajzversenyt hirdetünk, amelyre a gyerekek kedvenc Benedek Elek és Pósa Lajos meséiből készült rajzokat várunk. Mindkét írónak nagy szerepe van a magyar gyermekirodalomban. Pósa Lajos, idén 170 éve született. Munkássága „Az én újságom” címmel, az 1889-1940-es évekig megjelenő, első magyar irodalmi értékű gyermekfolyóirat elindításában kapcsolódott össze Benedek Elekkel.

A méltatlanul feledésbe merült író meséi a mai generációk számára kevésbé ismertek. Ezért fontosnak tartjuk megismertetni és megszerettetni ezeket a gyermekirodalmi alkotásokat is a célközönséggel.

A versenyen miskolci általános iskolák tanulói vehetnek részt, három korcsoportban:

1-2. osztály, 3-5. osztály és 6-8. osztály.

Egy pályázó két rajzot kell, hogy készítsen, egyiket Pósa Lajos meséinek egyikéről, a másikat Benedek Elek gyűjtéséből, írásából, vagy általa fordított meséből.

Technika: színes ceruza, grafit, vízfesték, zsírkréta, pasztellkréta. A rajzok mérete A/4.

A rajz mellé kérjük mellékelni A/4-es nyomtatott formában a választott mesét. Valamint a rajzok hátuljára a gyermek nevét, iskoláját, osztályát és a felkészítő pedagógus, vagy szülő nevét, telefonszámát.

A pályamunkákat személyesen az Ifjúsági Ház információs pultjánál várjuk, vagy postai úton lehet eljuttatni az Ifjúsági Ház 3531 Miskolc, Győri Kapu 27/A. címre.

A pályaművek beérkezésének határideje: szeptember 28.

A rajzokat szeptember 30-án kiállítjuk az Ifjúsági Ház előterében.

A rajzverseny résztvevői jutalomban, a helyezettek könyvjutalomban részesülnek.

Kiállításmegnyitóval egybekötött eredményhirdetés: 2020.09.30. 14:00 órától.